Anna Eriksdotter-12b
logo med namn

Jag har arbetat med konstnärliga uttryck så länge jag kan minnas och som tecknare sedan 1997. Det senaste året har jag upptäckt ett nytt sätt att göra bilder. Experimenterat. Kanske är det konst. Det är ett sökande efter slumpartade former men samtidigt försöker jag kontrollera färgen. Den flytande akrylfärgen öppnade något. När jag blandar med te händer det andra saker med färgerna än om jag har vatten. Likadant om jag använder kaffe. Landskap träder fram och försvinner bort. Grenar eller berg skymtas. En tydlig havsbotten eller diffust smältande permafrost. Jag vill säga något om klimatet. Och om människans beroende av naturen. Ibland hamnar landskapen i inre organ. En obebodd skog i ett par lungor eller så tornar en slottslik byggnad upp ur inälvor där kala grenar sträcker sig ut likt blodådror. Titeln När alla vill ha nya kök, är tänkt att leda in på konsumtionens galenskap. Det kan vara vackert. Eller rent av magiskt. Men jag vill att det ska skava lite också.

Mina illustrationer är ofta redaktionella uppdrag med syfte att kommentera något abstrakt. En bild som ger nya infallsvinklar till ämnet eller förstärker och förklarar. Men jag jobbar också med porträtt.Det är speciellt att få teckna någon utan alla dessa krav på att avbilda som fotot ofta har. När jag tecknar någon är jag fri att hitta personen innanför utseendet. Inseendet som min dotter så klokt kallade det när hon var liten. Det kan vara ett temperament, återkommande gester eller en grundläggande inställning som blir mer synlig än ett vackert ansikte. Jag vill teckna så det känns. Förmedla utan utslätande filter. Jag vill åt något annat.

Illustrationerna har varit publicerade i medlemstidningar, hyresgästtidningar, kundtidningar och internationella magasin. De har använts i handböcker och informationsmaterial. Men de har också tryckts på kläder, visats uppförstorade som väggdekorationer i gallerior och på annonstavlor. Bland annat har jag jobbat med Personskadeförbundet, HSB, Lundbergs Fastighets AB, KFAB, Anfang design & kommunikation, Vinnova, Otto Bock, Norrköpings kommun, Kriminalvården och Akademiska Hus.

Mina konstbilder visar jag just nu på Bonniers onlinegalleri noagallery.se och har tidigare visat bilder online på saatchi.com. Jag har varit med i samlingsutställningar på Katrineholms konsthall, Galleri NP33, Konstforum, Arbetets museum, Röhsska museet, Malmö Form/Designcenter och Galleri Kronan. Jag har även haft några separatutställningar. Tyvärr blev de två utställningar jag skulle ha haft under våren inställda på grund av pandemin.

Jag är medlem i Illustratörcentrum.

Anna Eriksdotter

 

Anna Eriksdotter

Contact:

E-mail: Info@annaeriksdotter.se

Phone: +46708678419